Family time - Big Buddha Hong Kong

Family time
“En het is zo lang geleden, dat je hier bij ons was
Het leven gaat hard, ja, ik weet hoe dat gaat
Onthoud dat m’n deur altijd open staat.

 Weet dat je altijd welkom bent
Armen open, afgesproken
Weet dat je altijd welkom bent
Armen open, rode loper
Welkom, dag en nacht.”

(Armen Open – Guus Meeuwis)

Mijn familie is twee weken op bezoek en als goede reisgids wil ik ze niet alleen met open armen ontvangen, maar moet ik er natuurlijk ook voor zorgen dat zij tijdens hun bezoek fijn weer hebben. Dat is gelukt, het is vrij zonnig en niet koud. Sommige mensen denken misschien dat het altijd warm weer is in Hong Kong, maar niets is minder waar. We hebben eerder een mobiele verwarming aangeschaft en die is zeker van pas gekomen. Het is niet extreem koud, maar frisse dagen komen regelmatig voor. Zeker als je veel tijd achter de computer doorbrengt, is de extra warmte van de verwarming zeer welkom. Er is hier geen centrale verwarming en de isolatie van de appartementen laat heel veel te wensen over. De ramen met enkel glas en aluminium kozijnen laten veel koude lucht door. Wanneer je de verwarming aanzet en in jouw buurt laat staan is het prettig, maar wanneer je deze uitzet is het binnen een half uur weer net zo koud als daar voor. In de zomer geldt het omgekeerde effect, dan laten de ramen veel warme lucht door. Wanneer je de airco aanzet is het lekker koel, maar zet je deze uit dan is het binnen een half uur weer net zo warm. Kijk, dat hebben we over het algemeen beter geregeld in Nederland.

Mijn vader is samen met zijn vriendin en mijn broer hierheen gekomen. Het is fijn om weer bekende gezichten te zien en mijn familie om me heen te hebben. Toch is het ook wat vreemd om hen in Hong Kong te zien, het voelt alsof er iets niet klopt. Wat er niet klopt is de locatie in dit geval. Mijn vader en broer zijn beiden nog nooit in Azië geweest en alles is dus nieuw voor hen. Ik heb een zo divers mogelijk programma uitgestippeld en veel daarvan hebben we ook uitgevoerd. Ik heb ze flink uitgeput: v­­­an hiken tot island hoppen tot de Big Buddha en de Wetlands.

De Big Buddha is een van de grootste bronzen Boeddha beelden ter wereld. Met een hoogte van 34 meter is het te vinden op het Ngong Ping Plateau op Lantau Island. Om op het Ngong Ping Plateau te komen willen wij graag de kabelbaan nemen, maar het is erg bewolkt deze dag. We zouden weinig van het uitzicht kunnen zien en besluiten dus om de bus naar boven te nemen. De Big Buddha, ook wel Tian Tan Buddha genoemd, is 202 ton zwaar en werd onthuld in 1993. Om het beeld van dichterbij te bekijken moeten we 268 traptreden beklimmen. Leuk om te weten is dat er een grote bel aanwezig is, die 108 keer per dag geluid wordt. Het symboliseert de ontsnapping van wat het boeddhisme de 108 problemen van de mens noemt.

Na alle gebouwen en het stadsleven, willen we graag wat natuur zien. We gaan naar het Hong Kong Wetland Park, een groot water- en moerasgebied in het noorden van Hong Kong. Naast veel groen en water zouden hier ook veel verschillende soorten vogels te zien zijn. De wetlands zijn een tussenstop voor duizenden vogels tijdens hun migratie van Siberië naar Zuid-Azië en Australië. Er zijn inderdaad vogels te zien, maar veel van dezelfde soort en voornamelijk reigers. De reiger zien we in Nederland al te vaak in onze achtertuin, waardoor het niet onze beste vriend is. Misschien zijn wij niet op het juiste moment hier, of hebben we te hoge verwachtingen, maar wij vinden het park wat tegenvallen.

Natuurlijk moeten wij, als Nederlanders, ook een stukje fietsen. Het centrum van Hong Kong is hiervoor absoluut niet geschikt. Het is vrij druk met auto’s, bussen, trams en taxi’s. Er zijn geen fietspaden en bovendien weinig fietsers. Het verkeer is hier niet gewend aan fietsers en houdt dus geen rekening met je. Toch kom je af en toe fietsen langs de kant van de weg tegen, welke je kunt lenen met behulp van een app. Wij kiezen voor een minder gevaarlijke route in een rustiger gedeelte van Hong Kong. Daar ligt een fietspad en de route is erg mooi. We fietsen zo’n 22 kilometer, over een promenade, langs de zee naar het Plover Cove Reservoir. Het reservoir wordt gescheiden van de zee door middel van een dam. Hong Kong heeft moeite met de wateraanvoer voor de bevolking, vandaar dat deze dam er destijds is neergezet. Het heeft gezorgd voor meer zoetwater en daarmee een groter water aanbod voor de inwoners. We fietsen over de dam heen en terug en daar eindigt onze fietstocht. Het is een leuke, sportieve en zonnige dag geweest.

In de tijd dat mijn familie in Hong Kong is, vindt toevallig de Volvo Ocean Race hier plaats. De Volvo Ocean Race is de langste zeilwedstrijd ter wereld. Niet alleen doen de zeilboten voor het eerst in de geschiedenis Hong Kong aan, ook eindigt de race voor het eerst in Nederland. De zeilers gaan in 8 maanden tijd in 83.000 kilometer de wereld rond en doen tussendoor diverse landen aan. De wedstrijd begint in Spanje en gaat dan door naar Portugal, Zuid-Afrika, Australië, Hong Kong, Nieuw-Zeeland, Brazilië, Verenigde Staten, Wales, Zweden en eindigt in Nederland. In totaal doen er zeven teams mee, alle met exact dezelfde boot. Twee van de zeven teams starten met een Nederlandse schipper. In Hong Kong mogen de zeilers even uitrusten en genieten van een welverdiende pauze van een aantal dagen. Wij gaan de aankomst van de zeilboten bekijken. De boten liggen best een eind uit elkaar in de race, gezien de grote afstand die ze afleggen. Per traject is er een winnaar, maar de boten vertrekken allemaal tegelijk aan de start van een nieuw traject. Doordat de zeilboten verder uit elkaar liggen en we niet heel ver de zee op kunnen kijken, is het niet erg spannend om te bekijken. Het is wel leuk om te zien hoe de zeilers onthaald worden bij aankomst en bijzonder dat ze al zoveel zeemijlen hebben afgelegd.

Mijn man is erg geïnteresseerd in zeilen en had graag de aankomst van de zeilboten gezien. Waar hij kon was hij er ook bij, al moest hij deze maand helaas veel werken. Hij wist dat zijn schoonfamilie op bezoek zou komen, dus we hebben het vermoeden dat hij stiekem aan zijn baas heeft gevraagd om meer te mogen werken deze maand ;-).

We zijn twee weken erg intensief met elkaar opgetrokken. Ik heb mijn familie van hot naar her gesleept en ze zoveel mogelijk van Hong Kong laten zien. Hoewel het eerst wat vreemd was om mijn familie in Hong Kong te zien, is het nu vreemd dat ze juist niet meer in de buurt zijn. Een dag nadat ze vertrekken, moet mijn man een aantal dagen naar het buitenland voor zijn werk. Na deze periode van elke dag bekenden om me heen, zie ik het niet zitten om alleen thuis te blijven. Ik besluit dus om een paar dagen mijn oude liefde op te zoeken. Ik ga naar Thailand!

 

Family time - Big Buddha Hong Kong

6 thought on “Family time”

 1. Mooi geschreven Monique!
  Ik heb onze vakantie weer eens her-beleefd!
  We hebben zó veel gezien, gedaan, gelopen én gefietst; een onvergetelijke reis is het geworden, mede door de moeite die je hebt genomen om zoveel mogelijk aan ons te laten zien! Als privé reisleidster ben je voor ons in elk geval geslaagd en zou je misschien nog wel eens in toekomst in het écht kunnen uitproberen!
  Groetjes en ik ben benieuwd naar de Tailand trip! Louise

  1. Bedankt Louise! Het was zeker een hele sportieve reis, ik denk dat jullie daarna wel toe waren aan vakantie 😉 Privé reisleidster, is zeker het overwegen waard inderdaad. Groetjes!

 2. Ha Monique,

  Fijn om je familie zo om je heen te hebben kan ik me voorstellen. Mooie avonturen. Geniet van je reis naar Thailand.

  Groet, Corné

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post