Hong Kong - Victoria Harbour by night

Ready for take off?
Daar zit ik dan, alleen in Hong Kong. Of nou ja, alleen….samen met een luttele 7,191,502 andere mensen op 1104 km2. Oftewel een bevolkingsdichtheid van 6514 mensen per km2. Ter vergelijking: in Nederland wonen 411,3 mensen op 1km2. Dit alles volgens Wikipedia, ik heb de mensen zelf niet geteld.

Mijn man werkt al enige tijd in Hong Kong en onlangs ben ik hierheen gekomen om te bekijken of een leven samen zal bevallen. Hij moet vrij regelmatig weg voor zijn werk en is dan 1 tot 3 dagen niet in Hong Kong. Dat is dan ook de reden dat ik hier nu ‘alleen’ zit. Toch ironisch, dat je je in een miljoenenstad met zo’n bevolkingsdichtheid nog alleen kunt voelen. Of zijn dat júist de ingrediënten om je alleen te voelen?

Even terug naar het begin. Ik ben dus een tijdje geleden hier naartoe gekomen. Het vertrek was erg dubbel, hoewel ik er natuurlijk naar uit keek om samen te zijn met mijn man, was het erg moeilijk om afscheid te nemen. Ik had een prima leven, familie en vrienden om me heen, een leuke baan met fijne collega’s en een druk sociaal leven. Niets om over te klagen. Maar dan komt liefde om de hoek kijken en blijkt ook de travel bug in mij nog niet verdwenen te zijn. En dus haalde ik op een dag weer mijn backpack onder het stof vandaan, nam ik afscheid en zat ik in het vliegtuig naar een compleet nieuwe wereld, een nieuw leven.

Echt een heel nieuw leven, want veel is anders en bijna alles moet opnieuw opgebouwd worden. Hierover ga ik jullie de komende tijd op de hoogte houden. Door middel van deze blog laat ik jullie graag een stukje van mijn bestemmingen verkennen.

Er zijn een heleboel verschillen tussen het leven in Nederland en het leven in Hong Kong. Deze zullen in diverse blogs aan bod komen. Eén groot verschil wil ik vandaag alvast bespreken en dat is de huisvesting. Gezien de grote hoeveelheid mensen per vierkante kilometer, kunnen deze alleen gehuisvest worden als er gestapeld wordt. De skyline van Hong Kong bestaat dan ook voornamelijk uit hoge flatgebouwen waar honderden mensen in wonen. De appartementen in deze gebouwen zijn absoluut niet royaal en worden daarom vaak vergeleken met een schoenendoos.

Ons appartement is voor Hong Kong standaarden niet slecht, met in elk geval een aparte douche en toilet. Het is hier namelijk vrij normaal om een douchekop boven de toiletpot te hebben. Dit is wel het toppunt van efficiëntie: je kunt je behoefte doen, tandenpoetsen en douchen tegelijk. Wij kiezen toch liever voor de minder efficiënte, maar comfortabelere manier.

We hebben twee slaapkamertjes in het appartement. Bij het zoeken naar een appartement vroeg men zich af of wij kinderen hebben en zo niet, dan zou er op zijn minst een onderweg moeten zijn. Voor de Hong Kongers is het onbegrijpelijk dat je 2 slaapkamers wilt en deze niet allebei continu gebruikt om in te slapen. Privacy en comfort zone zijn twee begrippen die hier onbekend zijn, ze komen niet in het woordenboek van een Hong Konger voor.

De eerste paar weken in Hong Kong vliegen voorbij. Ik hou me vooral bezig met acclimatiseren en sporten. Het is buiten prachtig weer: rond de 25 graden, droog en niet benauwd. Tegenover ons appartement is een zwembad. Het heeft een binnen- én buitenbad van 50 meter. Daarnaast heeft het twee kleinere baden en een jacuzzi. Regelmatig ga ik in het buitenbad zwemmen en kijk ik, als ik op mijn rug zwem, naar een blauwe lucht en hoge flatgebouwen. Aan de andere kant ligt de zee. Toch bijzonder om zo te zwemmen.

Naast veel sporten, leer ik een aantal mensen kennen, voornamelijk vrienden van mijn man en couchsurfers. Couchsurfers zijn leden van het grootste, internationale gastvrijheidsnetwerk: Couchsurfing. Het netwerk is vooral bedoeld om nieuwe mensen te leren kennen en kennis te maken met andere culturen. Dit kan o.a. door het ondernemen van activiteiten, zoals samen eten of een wandeltocht maken. Daarnaast kun je leden vragen of je bij hen mag overnachten of zelf mensen een slaapplek aanbieden in jouw accommodatie. Om beter in te kunnen schatten of iemand betrouwbaar is, kun je het profiel van die persoon bekijken, waar meer informatie te vinden is, en tevens ervaringen van andere leden met deze persoon lezen.

Met de nieuwe mensen die ik heb leren kennen vier ik Halloween, ga ik mee met een boat party en ga ik uiteten. Best gezellig allemaal, al moet ik wel nog wennen.

Tot slot, zijn de voorbereidingen voor een reis in volle gang. De travel bug in mij is uit zijn winterslaap ontwaakt en schreeuwt erom op pad te gaan. De reis zal gaan naar een ander Aziatisch land dat barst van de tradities en cultuur en zal ongetwijfeld compleet anders zijn dan Hong Kong. De volgende bestemming om te verkennen is: Japan!

Hong Kong - Victoria Harbour by night

4 thought on “Ready for take off?”

 1. Ha dochter. Je bent veel te ver weg maar ik ben super trots op je en gun je alle geluk van de wereld.

 2. Wat leuk om te lezen hoe jij je eerste periode in Hongkong ervaart Monique! Benieuwd naar alle volgende verhalen!

 3. Hoi Monique wat ontzettend leuk om een kijkje in je nieuwe leven mee te beleven en fijn om te lezen dat je er alles aan doet om je zo snel mogelijk thuis te voelen.Nog een goeie week en dan ben je weer in de buurt, nou dan drinken we nog wel gezellig een kop koffie tot gauw .

 4. Welkom in HK 🙂
  Het is best wennen, maar dat komt best goed hoor. Ik zit hier nu alweer 4 jaar en het bevalt mij best goed eigenlijk.
  Waar wonen jullie ergens? De omschrijving van het zwembad klinkt naar Wanchai, maar ik weet niet of dat daar een buitenbad is.

  Veel plezier met de voorbereidingen voor je trip naar Japan. Zit bij mij ook in de planning, dus ik zie je blog graag tegemoet.
  Groetjes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Related Post